From Daan
Jump to: navigation, search


Lambs & lions.

Inleiding

Volgens de bijbel "zullen de leeuwen en de lammeren samen rusten" maar er zijn maar heel weinig lammetjes die de uitdeklauwengegroeide boskatten daartoe vertrouwen. Veel beter is de weinig begrepen techniek waarbij de lammetjes de leeuwen klem zetten en vervolgens pletten. Deze techniek bestaat ook in spelvorm: Leeuwen en Lammetjes.


Het bord is een 5x5-grid waarop horizontaal, verticaal en diagonaal bewogen mag worden. Er zijn vier leeuwen, die allevier in een hoekpunt beginnen. Er zijn twintig lammetjes die naast het bord beginnen. De lammetjes mogen beginnen, en moeten iedere beurt een lammetje op het bord zetten. Als ze allemaal op het bord staan moeten ze bewegen (één gridpunt opschuiven). De leeuwen moeten ook iedere beurt bewegen maar hebben ook een 'special move': over een lammetje heenspringen betekent dinner time: het lammetje wordt opgegeten en verdwijnt daardoor van het bord.


Het spel is klaar als alle lammetjes zijn opgegeten of de leeuwen niet meer kunnen bewegen. Het kan niet voorkomen dat een spel in herhaling valt, dus zetten die een eerdere spelsituatie opleveren zijn verboden. Dit is een belangrijke vereiste.

Voorbeeld

Begin van vierde beurt. Lammetjes aan zet.


Dit is een mogelijke spelsituatie na de derde zet. De lammetjes zijn aan de beurt om een zet te doen.

Opdracht

De opdracht is uiteraard een programma te schrijven waarmee een gebruiker 'Leeuwen en Lammetjes' kan spelen. Hoe beter je programma speelt, hoe hoger je cijfer. Als je als speler ook nog kunt kiezen welke parij je wilt spelen is het helemaal mooi.


Terug

Terug naar de Hoofdpagina.