From Daan
Revision as of 23:30, 11 October 2017 by MeesterDaan (talk | contribs) (Created page with " thumb|right|Future energy ==Inleiding== <Center> {| align="center" | style=" align="center"; text-align: center; margin-left: 1em; margin-bottom: 1...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


Future energy

Inleiding

Links: zeven huizen met zonnepanelen kunnen allemaal op één batterij worden aangesloten. Of is (rechts) een configuratie van twee batterijen, en minder kabels een goedkoper alternatief?


Groene energie is de energie van de toekomst, en zelf produceren is de mode van nu. Veel huizen hebben tegenwoordig zonnepanelen, windmolens of andere installaties om zelf energie mee te produceren. Fortuinlijk genoeg produceren die installaties vaak meer dan voor eigen consumptie nodig is. Het overschot zou kunnen worden terugverkocht aan de leverancier, maar de infrastructuur (het grid) is daar veelal niet op berekend. Om de pieken in consumptie en produktie te kunnen managen moeten er batterijen geplaatst worden.


Voor een feasibility study zijn drie dummy-woonwijken opgesteld, met daarin vijf batterijen. De huizen hebben zonnepanelen met een maximale output, de batterijen hebben een maximale capaciteit. Exacte data kun je vinden in deze bestanden.

Wijk #1
Wijk #2
Wijk #3

Opdracht

a)


bla


b)


bla


c)


bla


Batterijtype Capaciteit Prijs
PowerStar 450 900
Imerse-II 900 1350
Imerse-III 1800 1800


Probeer een betere configuratie voor de wijk te vinden met deze batterijen, je mag er zoveel gebruiken als je wil en kunnen op ieder gridpunt zonder huis geplaatst worden.


d)

Advanced

e)


of/en


f) Optimaliseer het smartGrid voor de drie wijken, met inachtneming van de nieuwe compensatieregeling.


Links & Trivia

De eerste versie van deze case is in juni 2017 ontwikkeld door Rob Hesselink en Jens van der Pol in het kader van Advanced Heuristics.


Terug

Terug naar de Heuristieken hoofdpagina.