From Daan
Revision as of 23:02, 25 October 2017 by MeesterDaan (talk | contribs) (Created page with "thumb|right|First class glass. ==Inleiding== "De GlasMeesters" is een bedrijf dat gebroken ruiten vervangt. Het bedrijf heeft een eigen fabriek...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
First class glass.

Inleiding

"De GlasMeesters" is een bedrijf dat gebroken ruiten vervangt. Het bedrijf heeft een eigen fabriek, die glasplaten van 5 bij 6 meter produceert. Eén per twee uur, maar de fabriek draait wel 24 uur door omdat het onderbreken van het smeltproces en heropstarten van de oven duur is. De snijderij heeft dus een uitgebreide voorraad glasplaten staan. In deze case is het zaak dat de snijderij voor haar bestellingen zoveel mogelijk ruiten uit zo min mogelijk glasplaten haalt, en de waste zo klein mogelijk houdt. Deze bestellingen zijn allemaal rechthoekige ruiten, en de maten in de glaslijsten zijn de dimensies in centimeters.

Opdracht

Er is een order van een Rotterdamse woningcorporatie binnengekomen. Ze willen in één keer alle kapotte ruiten van verschillende huizen, galerijwoningen en appartementen vervangen.


a) Zorg ervoor dat de order van corporatie (GlasLijst1) uit zo min mogelijk platen gesneden wordt.


b) In navolging van Rotterdam hebben drie Brabantse coroporaties ook orders geplaatst (GlasLijsten 2,3,4). Zorg dat deze drie orders ook uit zo min mogelijk platen gesneden worden.


De Glasmeesters produceert naast het standaard dubbelglas (type I) ook veiligheidsglas (Type II) en dubbel veiligheidsglas (Type III). Glas van type II wordt onder meer gebruikt in hoge torenflats vanwege de wind, en komt in platen van 4 bij 5 meter. Type III is nagenoeg onbreekbaar en vind je vanwege het hoge veiligheidskarakter in zwembaden, gymzalen, politiebureaus, luchthavens en militaire bases. Het is moeilijker te produceren en komt in dikke platen van 4 bij 4 meter.


Een bestelling uit Frankfurt Am Main (GlasLijst 5) vraagt voor nieuwe hoogbouw een aantal speciale ruiten. Ze geven ook de kwaliteitstypes aan; een indicatie van type I betekent dat de betreffende ruit "tenminste" uit type I moet bestaan, maar type II mag ook. Voor indicaties van type II mag je ook type III gebruiken, maar geen type I. Type III is altijd Type III.


c) Produceer de Duitse order uit zo min mogelijk platen.


Voor een kunstwerk in Frankrijk (GlasLijst 6) heeft men een aantal glazen driehoeken nodig.


d) Produceer de Franse order uit zo min mogelijk platen.

Advanced

e) Maak een aantal random Glaslijsten. Welke kun je makkelijk en met weinig redundantie produceren? Welke niet?


Trivium

Gebaseerd op een suggestie van Misha Paauw.


Terug

Terug naar de Heuristieken hoofdpagina.