From Daan
Revision as of 23:37, 25 October 2017 by MeesterDaan (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
First class glass.

Inleiding

"De StaalTaylors" is een bedrijf dat onderdelen van gegalvaniseerd staal levert. Het bedrijf koopt rollen staal in, van verschillende diktes, coatings en andere eigenschappen. Veel van het materiaal wordt gebruikt in auto's, koelkasten en andere massaprodukten, maar De StaalTaylors richten zich op de specialistische markt van individuele onderdelen. Dat betekent dat haar klanten lijsten met individuele stukken kunnen bestellen. Het is wel zaak om zo goedkoop mogelijk te produceren, dus zo min mogelijk meters uit de rol te halen. De rollen staal hebben de volgende specificaties:


Kwaliteit Rolbreedte (cm) Prijs per m
Klasse A 500 17,80
Klasse B 520 14,24
Klasse C 550 11,90


Opdracht

Er is een order van een Nederlandse chipmachinefabrikant binnengekomen.


a) Zorg ervoor dat de order van corporatie (Orders1) uit zo min mogelijk meters van klasse C gesneden wordt.


b) In navolging van de chipmachinefabriek hebben ook drie buitenlandse vestigingen ook orders geplaatst (Orders 2,3,4). Zorg dat deze drie orders ook uit zo min mogelijk platen materiaal gesneden wordt. Voor vergelijkingsdoeleinden moet tenminste de helft van de items uit staal van klasse B bestaan.


De Glasmeesters produceert naast het standaard dubbelglas (type I) ook veiligheidsglas (Type II) en dubbel veiligheidsglas (Type III). Glas van type II wordt onder meer gebruikt in hoge torenflats vanwege de wind, en komt in platen van 4 bij 5 meter. Type III is nagenoeg onbreekbaar en vind je vanwege het hoge veiligheidskarakter in zwembaden, gymzalen, politiebureaus, luchthavens en militaire bases. Het is moeilijker te produceren en komt in dikke platen van 4 bij 4 meter.


Een bestelling uit Frankfurt Am Main (GlasLijst 5) vraagt voor nieuwe hoogbouw een aantal speciale ruiten. Ze geven ook de kwaliteitstypes aan; een indicatie van type I betekent dat de betreffende ruit "tenminste" uit type I moet bestaan, maar type II mag ook. Voor indicaties van type II mag je ook type III gebruiken, maar geen type I. Type III is altijd Type III.


c) Produceer de Duitse order uit zo min mogelijk platen.


Voor een kunstwerk in Frankrijk (GlasLijst 6) heeft men een aantal glazen driehoeken nodig.


d) Produceer de Franse order uit zo min mogelijk platen.

Advanced

e) Maak een aantal random Glaslijsten. Welke kun je makkelijk en met weinig redundantie produceren? Welke niet?


Trivium

Gebaseerd op een suggestie van Misha Paauw.


Terug

Terug naar de Heuristieken hoofdpagina.