From Daan
Revision as of 10:18, 5 October 2012 by MeesterDaan (talk | contribs) (Opgaven)
Jump to: navigation, search

Woord Vooraf

Deze pagina is een kopie van de cursuspagina Heuristieken van de Vrije Universiteit zoals hij was d.d. 21 Maart 2011.

Ziehier de source en hier de huidige pagina.


Wegwijzer

In de Couveuse broeden we nieuwe ideeën uit.

We hebben een teampagina voor dit vak.

We hebben een pagina over makkelijke en moeilijke puzzels.


Informatie

  • Periode: 3 (januari 2012)
  • EC: 6
  • Voorkennis: een vorm van programmeerkennis is voor dit vak *erg* handig, maar interesse is het belangrijkste.


  • Verplicht vak voor: 3e-jaars BWI
  • Keuzevak voor: 3e-jaars AI, IMM, Informatica, anderen.


  • Toetsing: oplossen van een opgave, by any means necessary, en presenteren op ons minisymposium. Ook een kort verslag is vereist.
  • Literatuur: geen voorgeschreven literatuur.


Slides van de hoorcolleges

  • Slides van de hoorcolleges zijn gemaakt door Guszti Eiben van de VU. Zie de pagina aldaar.

Opzet

In het openingscollege vorm je met zijn drieën een team en kies je een opgave voor dit vak. Los je die opgave op, dan heb je in principe het vak gehaald. We vragen je dan je resultaat te presenteren en een kort verslag te schrijven, en geven je een cijfer op basis van de kwaliteit van je werk.


In de vier weken die volgen, hebben we "interactiecolleges". Je mag daarin iedere keer je vorderingen presenteren aan de andere teams. Vervolgens is er ruimte om vragen te stellen, suggesties aan te dragen en zaken te bekritiseren. Daarna krijg je feedback op je presentatie. Wat gaat er goed, wat kan er beter. Ook zijn er hoorcolleges die je van wat kennis kunnen voorzien, en is er wat ruimte voor extra ondersteuning mocht het nodig zijn.


Dit hele proces vindt kritisch maar respectvol plaats. Niemand wordt voor schut gezet, fouten maken is toegestaan en experimenteren wordt aangemoedigd. Het presenteren is niet verplicht, en alle feedback die je krijgt is bedoeld om je verder te helpen, en nergens anders voor. Hier wordt goed op gelet.


In de laatste week presenteer je je eindresultaat. Dit gaat in tien minuten, met vijf minuten voor vragen. Ook lever je je verslag in, als richtlijn geldt een pagina of zes.


Veranderingen ten aanzien van 2011

  • We hebben sinds 2011 een wiki.
  • Fruitvliegen is nog steeds niet opgelost. Er zijn zowel in 2010 als in 2011 goeie oplossingen voor gekomen, maar we denken dat het nog beter kan.
  • Mokum Airways heeft wat extra steden gekregen.
  • Amstelhaege was een pilot-opgave, en is nu geupdate tot een volwaardige opgave.
  • Building Brains is veranderd; het bleek dat voortschrijdend inzicht de opgave in principe zonder heuristieken oplosbaar maakte. Dit is enerzijds goed, omdat we dus daadwerkelijk wat zijn opgeschoten, maar als casus voor dit vak is het onwenselijk. We hebben daarom node-degree-restricties toegevoegd. Hierdoor wordt de opgave bijna niet moeilijker, maar heb je wel echt heuristieken nodig om hem op te lossen.
  • Tegelzetten was dit jaar voor het eerst precies moeilijk genoeg. De advanced opgave is tot op heden onopgelost.
  • FreeCell is en blijft een pittige opgave voor echt die-hards. Hij is twee keer gekozen, en twee keer opgelost, maar niet zonder zweetdruppels.
  • Local Traffic is niet meer afgekomen. Er is niettemin enige voortgang en het is onze wens dat dat nog een opgave wordt.

Opgaven

Tegelzetten Fruitvliegen
File:"http://wiki.phoib.net/wiki/images/Tegenzetten2 small.jpg"
Plaats onregelmatige tegelsets in een invoervak.
File:Http://wiki.phoib.net/wiki/images/fruitvliegen.jpg
Vind het evolutietraject en de verwantschap van twee fruitvliegsoorten.
Global Traffic Freecell
Vind een optimaal vliegschema voor de nieuw op te richten Mokum Airways.
Schrijf een algoritme dat spelletjes FreeCell oplost.
Building Brains Local Traffic
Wat is het verband tussen clustering en padlengte in een graaf?
Verbeter de verkeersdoorstroming van stadsdeel Nieuw-Noord.
Amstelhaege De Couveuse
Je bent een planoloog. Richt een nieuwbouwwijk in.
Room for new ideas.

Mensen

Guszti Eiben
Guszti Eiben is hoogleraar Computational Intelligence. In 1989 is hij begonnen met onderzoek naar genetische en evolutionaire algoritmen. Hij doceert het vak Evolutionary Computing en hij heeft het veelgelezen boek Introduction to Evolutionary Computing geschreven. Sinds 2009 houdt hij zich ook bezig met het nieuw te ontwikkelen vak "Heuristieken". Guszti zal in de eerste plaats de hoorcolleges verzorgen


Alumni

Ruben Balk (alumnus)
Ruben Balk zit in het laatste jaar van zijn AI master computational intelligence & Selforganization. Naast voetbal en fitness houdt hij zich graag bezig met het luisteren en maken van electronische muziek. Sinds hij zijn kleine neefje niet meer kan verslaan met schaken is hij geïnteresseerd in heuristieken en heeft dan ook alles op alles gezet om assistent te worden bij dit vak. Bij de werkcolleges zal hij vooral helpen met de Global Traffic opdracht.
Daan van den Berg (alumnus)
Daan van den Berg werkte o.a. voor de HvA, de UvA en het RIKEN Brain Science Institute. Zijn interesse gaat uit naar taal, netwerken, zelforganisatie en neurale coderingen. Hij zal een grote bijdrage aan de werkcolleges leveren.
Pasfoto Daan.jpg
Joris de Ruiter (alumnus)
Joris de Ruiter is masterstudent AI en voormalig hoofdredacteur van AI blad De Connectie. Hij houdt van webdesign, dj'en, schrijven en fotografie. Programmeren en heuristieken zijn geen woorden die hij meteen als hobby zou noemen, maar de laatste maanden is hij erachter gekomen dat ze toch wel verdraaid verslavend zijn. Joris helpt bij het oplossen van de opgave Tegelzetten.
Robbert Bronkers (alumnus)
Robbert heeft geholpen aan de opzet en organisatie van Heuristieken 2010. Hij studeert AI aan de VU en doet de master Artificial Intelligence & Communication. Zijn interesse gaat vooral uit naar het duidelijk communiceren van wetenschap hetgeen een duidelijke component in ons vak vormt. Zijn persoonlijke hobby's zijn kracht- en cardiotraining en motorrijden en -onderhoud.


Links